Chrupiące gofry z dżemem, konfiturą, owocami lub bitą śmietaną to marzenie każdego łasucha. Zwykle, aby zaspokoić chęć zjedzenia takiego deseru, udajemy się do ulubionej cukierni, gdzie kupujemy pysznego gofra z wybranymi dodatkami. Pamiętajcie jednak, że gofry bez trudu możecie zrobić także w domu, korzystając z dostępnego w sklepach AGD sprzętu. Gofrownice są bardzo proste w obsłudze i umożliwiają szybkie przygotowanie deseru takiego, jaki lubicie. Jak wybrać sprzęt?
Gofrownice kompaktowe
Zakładając, że chcecie używać gofrownicy jedynie w domu, warto skupić się na modelach kompaktowych. Nie zajmują dużo miejsca, przez co łatwo umieścicie je na blacie kuchennym lub w szafce. Urządzenia w podstawowej wersji kosztują kilkadziesiąt złotych, jednak ich jakość nie zachwyca. Warto więc zainwestować nieco więcej, w czym pomoże chwilówka bez BIK, aby korzystać z gofrownicy nie tylko przez kilka miesięcy. Decydujcie się więc na renomowane marki, oferujące co najmniej dwuletnią gwarancję.
Ważną kwestią, jaką powinniście zweryfikować przed zakupem, jest ilość gofrów, jakie można przygotować jednorazowo. Zazwyczaj dwa, jednak zdarzają się urządzenia, w których ciasto wylewa się na trzy lub cztery pola grzewcze. Tu jednak rodzi się problem. Podstawowe, domowe modele, umożliwiają przygotowanie kilku gofrów jednocześnie, ale niestandardowych wymiarów. Będą znacznie mniejsze, dlatego – jeśli chcecie zrobić gofrowe przyjęcie dla swojej rodziny czy znajomych, wybierzcie sprzęt przeznaczony do profesjonalnych zastosowań.
Moc gofrownicy
Aby szybko przygotować ulubiony deser, trzeba zwrócić uwagę na moc urządzenia, które chcecie kupić. Nie powinna być ona niższa niż 800 W, jednak optymalnym rozwiązaniem będą gofrownice 2000 W. Dlaczego jest to tak istotne? Moc, a tym samym szybkość rozgrzewania się płytek i ich temperatura, wpływają na jakość gofrów. Jeśli zbyt długo będziemy je piec, stracą na chrupkości i zrobią się gumowate. Przyczynia się do tego najczęściej zbyt niska moc, a tym samym temperatura.
Z płytkami wiąże się kolejna kwestia, czyli materiał, z jakiego zostały wykonane. Wybierajcie gofrownice, które łatwo umyjecie pod bieżącą wodą lub w zmywarce, a ciasto nie będzie przywierało do powierzchni. Dzięki temu unikniecie przypalenia gofrów i mozolnego szorowania urządzenia po każdym jego użyciu. Idealnie sprawdzi się powłoka teflonowa lub ceramiczna, wyróżniająca się najlepszymi właściwościami w zakresie nieprzywierania potraw oraz utrzymania urządzenia w nienagannej czystości.